Ebû Zer -radıyallahu anh-’dan merfû olarak rivayet edildiğine göre Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: «Çorba pişirdiğin zaman suyunu çok koy ve komşularını gözet!»
Yayla çorbasını fazla yapmak istediğimde kıvamı tutturmakta zorlanırdım. O yüzden paçayı sıvadım, ölçüleri buluncaya kadar denedim. İster fazla yapıp bir kap da komşunuza verin, isterseniz de kavanozda vakumlayıp sonraki günlerde kullanın. Buyurun tarife.
Malzemeler:
- 4,5 litre su
- 1 çay bardağı pirinç
Meyane için:
- 1 litre ev yoğurdu
- 1 yumurta sarısı
- 7 yemek kaşığı un
- 1,5 yemek kaşığı tuz
Üzeri için:
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı kuru nane
Yapılışı:
Bir tencereye suyu alıp kaynatın. Üzerine pirinci ekleyip haşlayın.
Bir kapta yoğurt, yumurta sarısı ve unu alıp pürüzsüz oluncaya kadar çırpın. (Ben pratik olması için blendar kullanıyorum.)
Meyanenin üzerine kaynayan sudan birkaç kepçe alıp ılıklaştırın. Sonra meyaneyi kaynayan suya yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte karıştırarak pişirin. Tuzunu ekleyin. Çorba kaynayınca altını kısın.
Küçük bir sos tavasına yağı alıp ısıtın. Naneyi ekleyin. Bu aşamada nanenin yanmamasına dikkat edin. Nane kızarıp yeşil rengini salarsa yeterli olur.
Kaynayan çorbaya yağı gezdirip coslatın. Çorbayı kepçeyle havalandırarak karıştırın. Afiyet olsun.
Püf Noktaları:
- Yoğurtlu çorbalarda tuzu en son aşamada ekleyin ki çorba kesilmesin.
- Yoğurdun suyunu da çorbalarda kullanın. Bir litre yoğurtta yaklaşık bir bardak kadar suyu da var. Bilginiz olsun.
- Hafif ekşimiş yoğurdunuz varsa mutlaka bu çorbayı yapın. Hafif ekşi tat bu çorbaya çok yakışır.
Harikaydı 😋