Tarhanayı ilk tattığım zamanları hatırlıyorum da çok ağır gelmişti ve yıllarca tarhana içmemiştim. Ancak fazla mayalı bırakılıp kokmayan tarhanaları keşfedince, özellikle hasta olduğumuz zamanlarda şifa çorbası niyetine yaparım.
Bu defa çorbayı pişirip temiz kavanozlara sıcak sıcak döküp vakumladım ve ılıyınca buzdolabına kaldırdım. İstediğimiz zaman çorbayı ısıtıp içiyoruz.
Yaptığınız yemekleri küçük kavanozlara vakumlayarak bebeğinize de farklı çorbaları ve sulu yemekleri hazır bulundurabilirsiniz.
Vakumlanan yemekleri uygun saklama koşullarında uzun zaman konserve gibi kullanabilirsiniz.
Diyelim ki misafir geldi ve fazla çorba veya sulu yemek yaptınız kalan yemeği kaynatıp vakumlayın ve sonra kullanın.
Vakumladığım yemekleri fikir olsun diye paylaşıyorum.
- Bütün sulu çorbalar (Tarhana, yayla, tavuk, mercimek, paça, işkembe, pırasa, ıspanak, ezogelin çorbaları vb.)
- Sulu yemekler (Etli nohut, fasülye, yeşil fasülye, sulu köfte, güveç, musakka vb)
- Süt (Aldığım günlük sütleri kaynatıyorum ve 1 litrelik veya daha küçük kavanozlara paylaştırıp vakumluyorum. İhtiyaç halinde paket süt gibi açıp kullanıyorum. Paket sütleri de diyelim ki açtınız ve 1 bardak kullandınız kalanı ısıtıp vakumlayın sonra ihtiyaç olduğunda kullanın böylece israfı önleyin)
- Ayrıca sütlaç, aşure, şerbet, ilikli kemik suyu, tavuk suyu, sebze suyu ve benzeri yiyecekleri vakumlayabilirsiniz.
Malzemeler:
- 10 yemek kaşığı toz tarhana
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 13 su bardağı su
- Pulbiber ve nane (isteğe bağlı)
- 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
- Yarım çay bardağı sıvıyağ veya zeytinyağ
- Tuz
Yapılışı:
Bir tencereye sıvıyağını alıp salçayı kavurun. Tarhanayı üzerine boşaltın ve biraz kavurun.(Bu aşamada salçayı ve tarhanayı yakmamaya özen gösterin.)
Üzerine çeşme suyundan yavaş yavaş ekleyip çırpıcıyla karıştırın. Kaynayıncaya kadar karıştırın ki tarhana topaklanmasın. Tarhana kaynayıp kıvam aldıktan sonra tuzunu ilave edin. Bir taşım daha kaynatın ve temiz kavanozlara döküp kapağını sıkıca kapatın. Ilıyınca buzdolabına kaldırın. İstediğiniz zaman ısıtıp için.
Püf Noktası:
- Sarımsak, pulbiber ve karabiberi servis aşamasında ilave ediyorum.
- Vakumlama yaptığım zaman tarhanayı sade pişiriyorum ancak servis yaptığım zaman kişiye özel baharat ve sarımsak ekliyorum.