El açması bayram baklavamız da olmadı demeyiz. Yıllardır yapmak istediğim ancak bir türlü cesaret edemediğim bir tarifi ahugulun mutfağında denedim ve sonuç harika oldu. Çıtır çıtır, asla hamurlaşmayan; bir kaç ipucuyla gönül rahatlığıyla yapabileceğiniz bir tarif.
Malzemeler:
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 2 yumurta
- Yarım çay bardağı su
- 1 paket kabartma tozu
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 çimdik tuz
- Alabildiği kadar un
Şerbeti İçin:
- 5 su bardağı şeker
- 6 su bardağı su
- Bir kaç damla limon suyu
Açmak İçin: Yarım kilo nişasta
Arasına:
- 2,5 su bardağı ceviz
- 250 gr tereyağı
- 1 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı:
Hamur malzemelerini karıştırıp en son ununu azar azar vererek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun.
Hamuru 20 bezeye yumak yumak ayırın. Her birini nişasta kullanarak pasta tabağı boyutunda açın. Arasına nişasta serperek üst üste bırakın. Ağzını kapatıp en az 8 saat buzdolabında dinlendirin. (Hamuru akşam yapıp sabah açabilirsiniz.)
Sıvıyağ ve tereyağını eritip üzerindeki köpüğü alın. Cevizi iri kalacak şekilde öğütün.
Fırın tepsisinin altını sıvıyağla yağlayın. Bezeleri nişasta ile ince bir şekilde açın. Tepsiye yerleştirin. Yufkayı yağlayın. Üzerine tekrar yufka bırakın ve 10 bezeyi aralarına yağ sürerek yerleştirin. 10 bezeden sonra cevizi serpin ve kalan 10 bezeyi açarak aralarına yağ sürüp üst üste yerleştirin. Baklavayı istediğiniz şekilde kesin. Üzerine sıvıyağı sürün ve önceden ısıtılmış 180 derecedeki alt üst ayar fanlı fırında 25 dakika ardından 150 dereceye düşürüp kurutarak altı ve üstü iyice kızarana kadar kontrollü bir şeklide pişirin.
Şerbeti için şeker ve suyu ocağa alıp karıştırın. Tencerenin ağzını kapatıp orta ateşte 20 dakika kaynatın. İndirirken limon sıkın.
Baklava soğuk şerbet sıcak olacak şekilde şerbetini dökün. Bir kaç saat dinlendikten sonra servis edin. Afiyet olsun.
Püf Noktaları:
- Baklavayı kestikten sonra fırına vermeden önce her bir dilimin kenarını küçük kaşık yardımıyla bombeleyin. Yani dilimlerin kenarlarını yukarı doğru kaldırın. Bu baklavanın daha fazla yükselip ara katların kızarmasını sağlayarak hacim kazandırır. Baklava çıtır olur.
- Şerbeti hazırlarken tencerenin kapağını kapalı tutarsanız baklavanız şekerlenmez.
- Mısır nişastası kullandım, buğday nişastası da olur.
- Tereyağını marketlerde satılan 1 kiloluk rulo tereyağından kullandım.
- Özel amaçlı baklavalık un kullandım.
- Baklavayı iyice kızarttığınızdan emin olun, şerbeti kaynattıktan sonra ilk sıcaklığı geçsin baklavayı öyle şerbetleyin. Yoksa hamurlaşma olabilir.
- Bu ölçü pastanelerdeki baklava tepsisi için tam ölçüdür. Ben iki küçük tepside yaptım. Birini pişirip şerbetledim, birini fırına atmadan buzluğa kaldırdım. Çıkarınca fırına verip pişirdim ve şerbetledim. Küçük tepsi için 2 su bardağı şeker, 3 su bardağı su kullandım.
- Malzemeleri arttırarak burma, havuç dilimi, kare ve baklava dilimi çeşitleri de yaptık, fikir olsun diye paylaşıyorum.
