Selamun Aleyküm!
Anneciğimin özellikle bayramlarda yaptığı öğle saati gelmeden tükenen tandır ekmeğiyle yendiğinde lezzeti kat kat artan türlü tarifiyle geldim.
Her yörede farklı malzemeler katılır ancak bu haliyle tadı muhteşem olur. Denemeye değer, buyurun tarife…
Malzemeler:
- 250 gr kuzu eti
- 6 adet patlıcan
- 5-6 adet yeşil biber
- 5 adet iri domates
- 7 diş sarımsak
- Pul biber, Karabiber, Tuz
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı:
Etleri yıkayıp tencereye alın. Suyunu salıp çektikten sonra sıvıyağ ilave edin. Eti kavurun.
Biber, patlıcan, sarımsak ve domatesleri küp şeklinde doğrayın.
Etin üzerine sırasıyla biber, patlıcan ve sarımsak ilave edin. Her birini kavurun. Tuz ,karabiber ve pulbiberi ekleyip karıştırın.
En son üzerine domatesleri yayın ve biraz tuz gezdirin. Domates ekledikten sonra türlüyü karıştırmayın. Türlünün suyu kıvam alıncaya kadar harlı ateşte daha sonra kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika patlıcanlar yumuşayıncaya kadar kaynatın. Afiyet olsun.
Püf Noktaları:
- İlk başta kuzu etinin piştiğinden emin olun gerekirse yeterli su ekleyerek pişirin veya düdüklü kullanın.
- Eti kızartırken etin yağını ezerek kavurun ki yemeğe daha çok lezzet katsın ve et yağı çiğ kalmasın.
- Doğradığınız patlıcanları tuzlu suda (2 yemek kaşığı tuz yeterli) bekletip suyunu süzdükten sonra kullanın. Hem patlıcan kararmaz hem de acılığını bırakır.
- Domatesler sulu değilse türlünün üzerine bir çay bardağı su gezdirebilirsiniz.
- Güveç tadında olsun isterseniz türlü piştikten sonra 220 derecedeki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirebilirsiniz.