SU BÖREĞİ

Malzemeler:

Hamur İçin:

  • 6 yumurta
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 3-3,5 su bardağı un

Ara Katlara Sürmek İçin:

  • 125 gr tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ

İçi İçin:

  • 1 su bardağı kaşar peyniri
  • 1,5 su bardağı beyaz peynir

Yapılışı:

Hamur için yumurta ve tuzu güzelce çırpıp unla yoğurun. Ele yapışan bir hamur olmalı. Hamuru un yardımıyla 10-12 bezeye ayırıp üzerini örtün.

Tereyağı ve sıvıyağını karıştırıp az ısıtın.

Peynirleri de bir kaba rendeleyin. İsterseniz maydanoz da ekleyebilirsiniz.

6-8 litrelik bir tencereye su doldurup kaynatın. İçine 1 yemek kaşığı tuz (kaya tuzu olursa daha iyi olur) ve biraz sıvıyağı gezdirin. Başka bir kaba da soğuk su doldurup kenarda bekletin.

Şimdi de hamuru un yardımıyla ince yufka şeklinde açın. Bütün bezeleri aynı şekilde açıp bir beze serin. Kurumaması için üzerini örtün.

Tepsiye yağlı kağıt serin ve bir tane yufkayı kaynatmadan en alta yerleştirin. Üzerine yağ sürün.

Kaynayan suya bir yufkayı alın ve 20 sn kadar kaynatın. Sudan çıkarıp soğuk suya batırın ve elinizle suyu sıyırıp tepsiye kıvrımlı şekilde yerleştirin. Her kata yağ sürün.

Beş yufka alta yerleştirdikten sonra iç harcı yerleştirin. Kalan yufkaları da aynı şekilde pişirip böreği tamamlayın. En üstü de güzelce yağlayıp önceden ısıtılmış 210 derecedeki alt üst ayar fırına verin. Yaklaşık 1 saat altın sarısı oluncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.

Püf Noktası:

  • Böreği kıymalı da yapabilirsiniz. Bunun için kıymayı kavurun, maydanoz ve baharatlar katarak iç harcı hazırlayın.
  • Fırından çıkarmadan önce böreğin altını kontrol edin kızardıysa çıkarın.
  • Elinizi sıyırmak için kesinlikle fazla un kullanmayın. 3-3,5 yazmamın sebebi yumurtaların büyük olma ihtimali. Yumurtalar büyükse 3,5 su bardağı un ile hamuru yoğurun.
  • Yufkaları kaynatırken suyunuz çok unlandıysa mutlaka suyu değiştirin. Soğuk suyu da yarısından itibaren değiştirin.
  • Böreğin üzerini yağlarken yağda beyaz tortu varsa onu kullanmayın ki böreğin üzerinde kararma olmasın.
  • Böreği önceki günden yapıp buzdolabına kaldırabilir ve sonraki gün pişirebilirsiniz. Ya da derin dondurucuya kaldırıp sonra kullanabilirsiniz.

Bir Yorum Yapın

© 2024 - Tüm Hakları Saklıdır. Programsepeti.com.tr