KARAMELLİ KEK

Malzemeler:

  • 3 adet yumurta
  • Yarım su bardağı şeker
  • Yarım çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı un
  • 2 çay kaşığı tarçın
  • 2 adet elma

Sosu için:

  • 8 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket sıvı krema
  • 1 tatlı kaşığı sirke

Üzeri için:

1 su bardağı iri parçacıklı ceviz içi

Yapılışı:

Öncelikle toz şekeri bir sos tenceresine alıp ocağın küçük gözünde orta ateşte eriyip karamel rengini alıncaya kadar ısıtın. Kremayı ayrı yerde ısıtın ve karamele yavaş yavaş döküp karıştırın. Şeker eriyip kremayla özdeşleşince ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Kek için yumurta ve şekeri çırpın. Krema kıvamına gelince süt ve sıvıyağını ekleyin. Vanilya, kabartma tozu ve unu eleyerek ekleyin. Spatula yardımıyla karıştırın. İstediğiniz fırın kabının altını yağlayın veya yağlı kağıt serip keki boşaltın.

Kekin üzerine ince dilimlenmiş elma dilimlerini dizin ve üzerine tarçın gezdirin. 175 derce alt üst ayarda keki pişirin. Kekin ilk sıcaklığı geçince üzerine cevizleri serpin ve kremalı karameli gezdirin. Afiyet olsun.

Püf noktaları:

  • Kremalı karamel bekleyince biraz fazla katılaştı ben de bir kaç kaşık sütü ısıtıp karamele ekledim. Böylece hem kıvamı yumuşadı hem de rengi açıldı.
  • Karameli servis aşamasında dökmelisiniz. Ben yiyeceğimiz kadarını sosladım, geriye kalan sosu da bir kavanoza alıp ertesi gün kullandım.
  • Karamelin şekerini eritince fazla yakmamaya özen gösterin aksi taktirde acılaşır.
  • Karameli yapınca kremanın kesilme ihtimali var. Sosu yapınca pütürlü bir yapısı varsa kesilmiştir. Tadına bakın pütürlü ve lezzetsizse kullanmayın.

Bir Yorum Yapın

© 2024 - Tüm Hakları Saklıdır. Programsepeti.com.tr