Bayramların olmazsa olmazı kaburga dolmasının etini ve pilavını ayrı ayrı pişirdim. Nedense dolmasını pişirmek bana riskli gelir. Bu haliyle de enfes oldu. Buyurun tarife…
Malzemeler:
- Kuzu kaburga
- Tuz, karabiber
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
İç Pilav İçin:
- 1 kase pirinç
- 1 çay bardağı çiğ badem
- 100 gr ciğer (1 parça) ( kuzu eti de olur)
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 2 yemek kaşığı yeni bahar
- Tuz
- Bir tutam maydanoz (isteğe bağlı)
- Sıvıyağ
Yapılışı:
Bir gece önceden temizlenmiş kaburganın her tarafını tuz ve karabiber ile ovun. Kapalı bir kaba alıp buzdolabına kaldırın.
Pişireceğiniz zaman kaburganın her tarafına salça sürün.
Büyük bir tencereye sıvıyağ dökün. Kaburganın her tarafını kızartın (mühürleyin). Ardından tencereye alıp üzerine su dökün ve tuz serpin. Yaklaşık 2 saat lokum gibi bir kıvama gelinceye kadar pişirin. Arada mutlaka sıcak su takviyesi yapın. Bir saatin sonunda dikkatlice alt üst edin.
Kaburga pişerken pirinci yarım saat sıcak tuzlu suda bekletin. Bademleri suda kaynatıp kabuklarını soyun. Ciğeri küçük küçük doğrayıp yıkayın. Ocağa alın, suyunu çekince altını kapatın.
Bir tencereye sıvıyağ alın, bademleri (kurutup) kavurun. Ciğeri ekleyin. Kavrulunca süzülmüş pirinci ekleyip kavurun. Sıcak su dökün. Baharat ve tuzunu ekleyin. Bir tur karıştırın. İndirmeye yakın maydanoz ekleyin.
Servis tabağına pirinci dökün, üzerine kaburgayı servis edin. Afiyet olsun.
Püf Noktası:
Eti mühürleyip kaynatırsanız fırında pişirmeye gerek kalmaz. Kaynatılan kaburga fırına girdiğinde sertleşir. Bunun önüne geçmek için önce güzelce kızartıp öyle kaynatıyoruz. Genellikle etleri böyle pişiririm.