Malzemeler:
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağından bir parmak eksik pirinç
- 1 litre su
- 1 çimdik tuz
- 1 paket vanilya
- Toz tarçın (İsteğe göre)
Yapılışı:
Pirinç ve suyu bir tencereye alın ve kaynayıncaya kadar arada karıştırarak pişirin. Ben pişirdikten sonra altını kapatıp biraz bekliyorum. Bu sayede pirinç su çekip nişastasını bırakıyor.
Isıtmış olduğunuz sütü pirincin üzerine boşaltın. Tuz ve şekeri ekleyip kaynatmaya devam edin.
Yaklaşık 10 dakika kaynattıktan sonra vanilyayı ekleyin. Sütlacın suyu kıvam alınca altını kapatıp kaselere boşaltın. Ilıdıktan sonra isteğe göre üzerine tarçın döküp servis yapın. Afiyet olsun.
Püf Noktası:
Anne sütlacında nişasta veya un kullanılmaz ama sütlacın sütü fazla geldiyse ve kaynayarak koyulaşmasını bekleyecek kadar zamanınız yoksa bir çay bardağı su veya sütün içinde kıvama göre 1 yemek kaşığı nişasta veya un eriterek sütlaca ekleyip kıvamı ayarlayabilirsiniz.
Günlük yağlı süt kullanırsanız sütlaç daha kıvamlı olur.
Sütü ısıtmamın sebebi hem bozulmuşsa pirince katmamak hem de sütü sıcak ekleyerek pirinçlerin yumuşak kalmasını sağlamak.
Tuzu çay kaşığının ucuyla ekleyin, fazla olursa tuz tadı gelir bu da rahatsız eder.
Harikadır, bizzat yediğim için yorumluyorum 🙂