Yumuşacık tel tel dağılan sac ekmeği tarifim…Sarı un ve maya kullanılınca yumuşacık oldu. Orijinali değirmenden alınan sarı un ve beyaz un karıştırılarak yapılır. Değirmenlerde sac ekmeği unu diye bilinir ancak bulamazsanız az miktarda tam buğday unu kullanarak da ekmeği yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 4 su bardağı buğday unu
- 2 su bardağı değirmen unu (sarı un diye bilinir)
- 1 yemek kaşığı dolusu tuz
- Ilık su
- 1 çay kaşığı maya (toz veya yaş olabilir)
- 1 çay kaşığı şeker
Arasına sürmek için:
- 100 gr tereyağı
- 1 çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı:
Hamur malzemeleriyle ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamuru bekletmeden 8 bezeye ayırın. Üzerini örtüp yarım saat kadar dinlendirin.
Tereyağına sıvıyağı ekleyip eritin.
Her bir hamuru unlayarak merdane yardımıyla açabildiğiniz kadar açın. Her tarafını yağlayın. Bir ucundan başlayarak rulo şeklinde sarın. İki köşesini de gül şeklinde sararak ortaya gelin ve birini diğerinin üzerine alarak hafifçe bastırın. Bütün bezeleri bu şekilde yaparak bir tabağa alın ve yağın donması için buzluğa kaldırın.
15 dakika sonra bezeleri buzluktan çıkarın ve her bir hamuru merdane yardımıyla tavaya göre açın. Tavayı orta derecedeki ocağa alıp ısıtın. Her bir hamuru arkalı önlü tercihe göre sıvıyağı sürerek kızartın. Afiyet olsun.
Püf Noktaları:
- Arada bir tavayı nemli bezle silin.
- Kızarttığınız ekmekleri hamur bezinin arasına alın ki kurumasın.
- Kayseri yağlaması için de bu hamuru kullanabilirsiniz.
- Yazın hamur hızlı mayalandığı için çok az maya kullanın ve hamuru erken pişirin.