Malzemeler:
Hamuru İçin:
- 2 su bardağı köftelik bulgur
- 2 su bardağı irmik
- Ilık su
- 1 yemek kaşığı tuz
İçi İçin:
- Yarım kg kuzu kuşbaşı
- 2 adet büyük kuru soğan
- Bir tutam maydanoz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1,5 yemek kaşığı pulbiber
- Yarım çay bardağı sıvıyağı
Yapılışı:
Bir yoğurma kabına bulgur ve tuzu alın. Üzerine suyu gezdirip karıştırın ve dinlenmeye bırakın.
Harç için eti kuşbaşından çok daha küçük olacak şekilde kesin. Yıkayıp tavaya alın, suyunu salıp çekene kadar pişirin. Üzerine yağ gezdirin. Soğanları yemeklik doğrayıp ete ekleyin ve kavurun.
Maydanozu yemeklik doğrayın, baharat ve tuzunu ekleyin. Çok kurumadan altını kapatın. Soğumaya bırakın.
Hamuru kulak memesi olacak kıvamda yoğurun. Üzerini örtüp yarım saat dinlendirin. Ardından yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
Yanınıza bir kase su alın. Elinizi sulayarak hamura parmağınızı batırın, oyun ve iç harçtan bir yemek kaşığı kadar içine koyup ağız kısmını kapatın. Bütün hamurları bu şekilde yapıp tepsiye sıralayın. Üzerini bir bezle kapatın ki kurumasın.
Bir tencereye su doldurun içine 1 yemek kaşığı limon tuzu ve tuz ekleyin. Su kaynayınca içli köfteleri içine bırakın. İçli köfteler piştiği zaman suyun yüzeyine çıkacaktır. Kevgir yardımıyla servis tabağına alın. Soğumadan servis edin. Servise limon ve acı yağ da ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Püf Noktaları:
- Bu köftenin orjinali kuzu eti ile yapılır ancak siz dana kıyma da kullanabilirsiniz.
- Bazı yörelerde iç harcına ceviz içi ve haşlanmış pirinç de eklenebilir. Damak zevkinize uyacağını düşünüyorsanız deneyin derim. Biz de bazen ekleriz.
- Bu köfte soğuduğu zaman çırpılmış yumurtaya bulayıp yağda kızartabilirsiniz. Yumurta sevmezseniz sadece yağda kızartın. Onun tadı da güzel olur.