Malzemeler:
Hamuru için:
- 5 su bardağı un
- 1-1,5 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı sirke
İçi İçin:
- 300 gr orta yağlı kıyma
- 1 adet küçük soğan
- Karabiber, tuz ve su
Kızartmak İçin: Sıvıyağ
Yapılışı:
Hamuru için bütün malzemeleri karıştırıp pürüzsüz ve orta sertlikte bir hamur yoğurun. Mandalina büyüklüğünde bezelere ayırıp üzerini örtün. Dinlensin.
İçi için kıymaya rendelenmiş soğan tuz, su ve karabiber ekleyip karıştırın.
Hamuru unla açın ve yarısına kadar 1 dolu yemek kaşığı kıyma yayın. Yarım ay şeklinde kapatın. Kenarlarını çatal yardımıyla sıkıca bastırarak kapatın. Bütün börekleri bu şekilde hazırlayın, sonra kızartma işlemine geçin.
Yanmaz tavaya bolca sıvıyağ döküp ısıtın. Hazırlamış olduğunuz börekleri kızgın yağa alıp arkalı önlü kızartın. Sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun.
Püf Noktaları:
- İsterseniz hamuru önceki günden de hazırlayabilirsiniz. Hamuru yoğurup bezelere ayırın. Uygun bir tepsiyi unlayıp bezeleri aralıklı dizin ve poşetleyip buzdolabına kaldırın. Ertesi gün isterseniz peynirli yapıp kahvaltıda isterseniz de akşam yemeğine kıymalı olarak yapın.
- Kıymayı yarı dana yarı kuzu karıştırarak da yapabilirsiniz.
- Kıymanın cıvık olması önemli. Kıyma çiğden gireceği için kıymanın sulu olması gerekir. Kıyma harcına bakınca su görünmeyecek ancak yoğurunca cıvık olacak şekilde ayarlanmalı.
Efsane